Hogyan és milyen eszközök segítségével irányítsam a rám bízott vállalatot?

Irodalom:
Halasy Gyula, Kontrolling rendszerek szervezése (jegyzet, 2009).
Helyei József könyvei.


Mit tegyünk és mikor tegyük? Ismerünk kell a vállalatunk jelenlegi helyzetét. Ezt általában tudjuk, de lehet, hogy nincs kellő szakemberünk és időnk, hogy ezt megfelően dokumentáljuk. Ekkor vehetünk igénybe külső segítséget (tanácsadókat). A munka eredménye egy helyezetfelmérési dokumentum. Ennek már tartalmazni kell azt is, hogy hová kívánunk eljutni. Lényeges, hogy a jelenelgi állapot és fejlesztés eredménye is összhangban legyen a vállalkozás teherbíróképességével és a befogadó kapacitással.

Fokozatos fejlődés vagy egyszerre történő fejlesztés, beruházás; Sok hiba származik abból, ha nem megfelelő időben és nem előkészített módon történik az informatikai beruházás. Napjainkban előtérbe kerültek a pályázatok segítségével történő informatikai beruházások. Ez sokakat csábít meggondolatlan beruházásra. Soha ne feledkezzünk meg arról, hogy a bevezetésnél saját magunknak is részt kell vennünk. Nélkülünk és folyamatos együttműködésünk nélkül nem valósulhat meg számunkra megfelelő rendszer. Fejlesztés előtt minek kell rendben lenni? 1. A meglévő ügyviteli rendszernek.2.Számlarendnek (tükör).3.Beszáloló rendszernek. 4.Kód rendszernek. 5.Szervezetnek.6.Információ áramlásnak.7.Kontrollingnak és Projektirányításnak.8.Szakembereknek. 9.Vezetőknek

A vállalatvezetéshez számos eszköz áll, állhat rendelkezése. Ma már szinte elkerülhetetlen az informatikai eszközök használata. Lényeges szempont, hogy meglegyen a harmonia az informatikai eszközök és azokat használók és a szervezet között. Eszköz lehet a hagyományos papíralapú eszköztől a hanggenerátoros és hangertelmző gépekig az internet használatáig minden eszköz. Lépések; a ECDL, az BPR, az ERP, a VIR1-3, a DSS, a BI, a Projekt, stb..


Milyen információkra van szükséges a vállalatnak? Az üzletti intelligencia rendszerek az alábbi kérdésekre keresik és adják a választ:
 • Ki?
 • Mit?
 • Mikor?
 • Miért?
 • Hogyan?
 • Mennyit?

  Továbbiakat személyesen, esetleg képzés keretében a BKF, vagy NYME képzésben

  Alábbi képen saját képzési módszerek láthatók, amit ADU,BMF, GDF,NYME, SZIE, stb. intézeteknél tartottam 2003-tól 2010-ig.


  Menedzserszoftverek (ECDL+)

  Vállaltirányítási rendszerek (ERP)

  Vezetői infromációs rendszerek (VIR, EIS)

  Üzleti intelligencia rendszerek (BI)

  Kontrolling rendszerek

  Szoftverek tervezése

  IT Projektvezetés (ERP, BI bevezetés)

  WEB-es alapú tudásbázis