Mitől leszünk sikeresek?

Vállalkozásunk sikere egyrészt környezetünkön, de főleg rajtunk, vezetőkön múlik. Hosszú távra és rövidtávra vonatkozó döntéseink meghatározóak. Döntéseinket a múltra és jelenre vonatkozó ismereteink és jövőre vonatkozó elképzeléseink alapján hozzuk. Ezek mind adatokon és információkon alapulnak.

Rovásírás

Már az őskorban is dokumentálták az értékek alakulását lásd rovásírás, csomók, cserépégetések.


Excel

Számítástechnikán alapuló informatikai eszközök használata ma már elkerülhetetlen. Ennek mértéke függ a vállalkozás nagyságától. Kezdetben egy táblázatkezelő (Excel) használata. Ennek előnye, hogy egy rendszerben találjuk meg az adatbázis, az alkalmazás-felület (frontend) és vezetői információ kezelés lehetőségét.


ERP_VIR

Kis és közepes vállalkozás (KKV) estében már szükségesség válik a munkamegosztás, amely együtt jár az informatikai eszközök használatának megosztásával is. Ez lehet helyi (lokális) vagy Web-es (internetes) hálózaton keresztül. Ekkor már szükségesség válik egy vállalatirányítási rendszer (ERP, VIR) használata. Itt szétválik az adatbázis, az alkalmazási felület és a vezetői információs rendszer (VIR, EIS).


Nagy és nemzetközi vállalkozásoknál, intézményeknél már olyan szerteágazó a tulajdonosi, vezetési és hatósági információ igény, hogy szükséges egy külön kontrolling, döntést végző csapat. Ezek információ igényét egy üzleti intelligencia rendszer (BI) tudja csak kiszolgálni.


Projektvezetés

Feldatunk elvégzéséhez feltétlenül szükségünk van képzett szakemberekre, akik ismereteiket oktatáson szerzik meg. Vállalat méterétől függően szükségünk lehet tanácsadókra és projektvezetőkre.


Ma már rendelkezésre állnak a szükséges eszközök viszonylag elérhető áron. Még is számos problémával találkozunk az eszközök kiválasztása, bevezetése és használata során. Ennek egyik legnagyobb oka a harmónia megteremtése és a megfelelő kommunikáció hiánya. Mindig arra törekedjünk, hogy a számunkra legmegfelelőbb eszközökkel dolgozzunk, és az eszközök biztosítsák az aktuális és közel jövőben szükséges információk ellátását. Gondoljunk az EU kapcsán szükséges több devizanem használatára.

Legfontosabb hármas: a rendszer megfelelő adatbázis kezelővel működjön, az alaprendszer biztosítsa a gyors és ellenőrzött adatbevitelt, kontrolling funkciója részletes és összesített információt nyújtson kellő vizualizációval.

Mind ezekhez kaphatnak segítséget. További információkat találnak WEB oldalamon: http://www.halasi.eu vagy érdeklődni lehet E-mail: info@halasi.eu és Mob: +36-20-445-0597-on

Halasy Gyula c. egyetemi docens©